Det blir mest summeringar nu för tiden. Har väl inte riktigt tid att skriva så mycket.

Colins kontaktfält
Jag försöker köra lite på plankan varje dag. Eftersom det är ett projekt att stegra plankan högre än trädgårdsbordet så har jag behållt den höjden lite och istället gjort det svårare genom att variera min position och ibland springa bredvid et.c. Han gör fortfarande inga regelrätta hopp, men jag försöker att låta bli att klicka när han avslutar balansen med ett längre språng som inte skulle vara ett kontaktfält. Han får godisen i skålen varje gång. När han gör ordentligt lägger jag i fler bitar i efterhand och när det är riktigt bra kastar jag frisbeen också. Jackpot 🙂 Jag kom igår på den genialiska planen att ha plankan i utetrappan, behöver bara snickra en avsats som jag kan sätta i trappan. Fast jag kommer nog ta hem nedfarten på balansen när vi flyttar resten av mina hinder till ridhuset. Jag har insett hur mycket repetitioner springande kontaktfält kräver för att det ska bli bra, så jag måste ordna så att jag kan hålla på hyfsat regelbundet även under vintern. Det är för tidigt att påbörja svängträning efter balansen eftersom han är ganska känslig på mig. Kanske jag som ine känner mig mogen än…

Hoppas jag inte glömmer hur det var att träna hund…
Nu vill jag inte säga att det inte dyker upp andra problem, men sättet att träna en bordercollie och vallhundsinstinkterna som de har i sig från början gör att det är extrem skillnad att grundträna. Jag hade aldrig gjort någon av de övningarna som jag gjorde med bara hinderstöd i tisdags med Colin med en terrier i samma ålder, ja inte med någon icke vallhund. Jag förstår inte när han lärde sig att han ska springa genom hinderstöden… han bara gjorde det liksom. Det är stoor skillnad att träna en vallhund. Jag har svårt att inte få dåligt samvete och lite angst att det ändå är fel när jag gör vissa grejer, samtidigt som jag är fachinerad över vad en vallhund har som inte en terrier har. Sen finns det ju andra saker som en vallund inte har hihi… allt har ju för och nackdelar…

Generalisering

Är ett exempel på vad terrier är ganska dåliga på. Iallafall mina. Och jämför jag med Colin så är dom extremt dåliga. Exempelvis när jag tränat Vira på planka 2+2 inomhus så var jag tvungen att börja om när jag skulle göra det på en vanlig balans. Tja det underlättade lite men det var stoor skillnad enligt vira så absolut ingen självklarhet att det där betydde samma beteende som på plankan. Tulo flög kontaktfälten första dagen i Karlstad för det var ju helt annan miljö, helt andra hinder än vad han har lärt sig på. Andra dagen så hade han förstått att det kanske var samma slags hinder som vi har hemma… dom vi stannar på.. och gjorde dom klockrent. Att han blir mer taggad på tävling hjälper ju till att försämra hans generaliseringsförmåga mer än på träning. När jag skulle introdusera gungan för Colin förra veckan, så la jag den på marken med en 5cm kloss under för att den skulle vippa. Jag har inte vågat träna 2+2 än så det var första passet. När han fattat att det var något med 2 fötter på och 2 av så började han snurra runt gungan som om det vore badelskontrollsträning… den slutsatsen hade aldrig någon av mina terrier dragigt. Iallafall inte efter den föga mängd med träning. Vira kan ju göra fält beteenden lite överallt nuför tiden, men det är 4 år senare… Så med den generaliserings-statistiken i bagaget så har jag svårt att ta åt mig metoder där man ska mängdträna kontaktfält i trappor och andra konstiga ställen som inte liknar slutmålet. Jag tror att hundars olika generaliseringsförmåga i kombination med deras stresspåverkan i tävlingsmiljö påverkar hur mycket man måste träna kontaktfälten och i hur mycket olika miljöer innan de sitter som de ska.

Colins gunga
Ja det har jag funderat endel på. Eftersom han ska springa på balansen så vill jag inte ha någon konflikt mellan gunginläning och balansen. Jag vill ju inte ha en hund som flyger gungan… . tja det har jag ju redan en hihi. Men inte en till… sen vill jag ju inte sätta några griller i huvudet på honom på balansen. Jag har iallafall kommit fram till att jag ska lära in själva beteendet 2+2 på vad som helst som inte liknar plankan. Sedan ska jag applicera det på gungan utan att den ligger på marken. Redan från början ska det vara ett vipp, om än bara 5cm, så vippar den. Sen om jag kan träna nerfarten på balansen med min riktiga nerfart så får jag ju med stegpinnarna och de finns ju inte på gungan. Plus att jag håller till på 2 olika ställen tills det att hela hindrena ska tas och då är de ju egentligen inte så lika.

Ja det blev endel skrivande. Visst är det mysigt med hösten 🙂

Colin håller tummar och tassar för mamma Nix som ska tävla SM i helgen. Lycka till !