En liten tankeställare angående dagens uppflyttning mellan KLass 2 till 3.

En kompis sprang mot upploppet i klass 2 agility igår, med den långsammare av sina hundar. Det är inte lika svårt att dra runt denna hunden som hennes andra runt banan eftersom den springer i lagom takt. De senaste tävlingarna har hon tagit 2 agilitypinnar i klass 2. Och var nu på väg mot ytterligare en felfri runda. Med skräcken i ögonen så letade hon febrilt i fickan efter sin pipleksak. Strax innan mållinjen drog hon upp pipen och när hunden gick imål, slängde hon in den på banan. Och till sin glädje lyckades hon få hunden diskad. Hon anser att hunden har mycket fart och motivation kvar att träna innan det skulle vara roligt att springa klass 3.

Kanske inte Kents idé var så dum. Fast med lite bearbetning kanske, annars skulle vi nog få stooora klass 1…

Problemet med just agilityklassen ligger nog i att skillnaden i koefficient mellan Hopp och agility är såpass stor. Skillnaden avgörs även av banlängden efter som det bygger på meter per sekund.

Fakta om agilityklasskoefficienterna.
I klass 1: Hoppklass 3,3m/sek, Agility 2,9m/sek
I klass 2: Hoppklass 3,7m/sek, Agility 3,2m/sek
I klass 3: Hoppklass 3,9m/sek, Agility 3,5m/sek

Det är alltså i klass 2 en skillnad på 0,5 meter per sekund.

Senaste klass 2 ag som jag tar som exempel så var banan 180 meter. Det gör en tidskillnad på nästan 8 sekunder gentemot en hoppklass. Säg att man lägger på 4-5 meter för vägen på agilityfälten (domaren ska mäta rakt på marken) Då har du fortfarande 6,5 sekunder extra som du ska utföra dina kontaktfält på med en hund som springer 3,2m/sek. Så för en långsammare hund så blir det inte så stor skillnad att klara hoppklass 1 som agilityklass 2. Medans det blir betydligt svårare för samma hund att klara hopp 2.

Jag diskuterar inte referenstiderna i sig, för det lägger jag mig utanför, men frågan ifallet är att det kanske blir lite skevt mellan våra båda klasser.