Jag läste en artikel om att komma ihåg banor och därav detta inlägg. Flera saker stämde överrens med hur jag har tränat under åren för att disträ som jag är ändå klara av koordinera ting o tang… Allting går att förbättra, och att springa rätt handlar inte enbart om koordination. Endel har lättare för det, precis som med allt annat. Men lägger man ner mycket tid på praktisk träning med hunden så är det ju tråkigt när man inte kommer mer än 4a hinder på tävlingen och sedan har man glömt vad man tänkt göra.

Många har förundrats över hur jag alltid kommer ihåg banor från tävlingar. Jag kommer än idag ihåg mesta delarna av Tildas första officiella hoppklassbana, och det är inte för att jag har bra minne, jag har uruselt minne. I vilket fall så är här några ganska små grejer som inte kräver så väldigt mycket, men som iallafall har lärt mig att bli bättre på att ta mig igenom banorna på önskat sätt.

* Sätt dig in i andras kroppar. Utnyttja tiden på tävlingarna genom att titta på duktiga förare och försök sätta dig själv in i den andres förarens kropp, känn flyt och timing. Och då menar jag inte bara på den banan du själv ska springa, utan är man i klass 1, så gå till klass 3 banan och insug känslan… hoppa in i en duktig förare, känn flytet, känn kontrollen, känn hur lätta de svåra kombinationerna är… Känn hur tråklingen ska sitta, hur framförbytena bara sker och serpentinen rinner förbi…

* Visualisera dig själv göra övningar. Om du bestämmer vilka övningar du ska träna imorgon, försök att gå igenom dom i huvudet och se dig själv utföra övningen. Det ska vara i realtid, man kan alltså inte ta fastforward i hjärnan 100 gånger på en minut och sen vara klar.

* Dagen efter du har gjort övningarna försök åter igen att gå igenom dem i huvudet. Likaså gäller tävlingar, har du glömt banan dagen efter en tävling så har du inte analyserat och kört igenom den tillräckligt många gånger i huvudet efteråt.

* Träna in att springa vanligt förekommande kombinationer/situationer så att de sitter i
ryggmärgen. Det lämnar utrymme att koncentrera sig på de verkliga
svårigheterna på banan.

* Ha som regel att alltid försöka göra rätt som du tänkt dig första gången du kör en övning.

och så lite annan hjärngympa… Wii…
jupp, vi har en Wii hemma. För er som inte vet vad det är så är
det ett tv-spel, vars kontroller har sensorer så man spelar genom att
röra kontrollen man har i handen. Om man spelar tennis så använder man
t.ex. kontrollen som ett racket. I vilket fall så finns ett spel som
heter “Big brain academy”. Det bygger på att man ska öva upp sin hjärna
så man utnytjar så stor procent som möjligt av hjärnan. Små övningar
som tränar visualisering, memmorering, identifiering, analysering m.m.
Och vad har då detta med agility att göra? JO det förbättrar förmågan
att analysera och komma ihåg banor 🙂 Tänk om man hade haft ett sånt
spel när man var liten… Men undersökningar visar enligt artikeln att
även vanliga tv-spel förbättrar selekteringsförmågan, att selektera
bort sånt man ser men inte är av värde.