Igår så funderade jag på Viras kontaktfält. Jag har ingen riktig plan, kan inte bestämma mig, så jag har inte tränat det så mycket det sista. I vilket fall så ledde tankarna vidare in på det välbekanta D.A.S.H. (Desire, Accuracy, Speed and Habitat). Som jag egentligen inte funderar så mycket över för jag är ganska klar i hur jag jobbar… men det finns ju där i huvudet.

D.esire – vilja/åtrå att jobba och leka med dig
A.ccuracy – korrekta beteenden
S.peed – fart
H.abitat – miljöer/situationer

Vira stannar längre upp på tävling och fegar ner på balansen, så jag skulle behöva åka till olika klubbar och träna olika miljöer… Habitat… Sånt folk gör på tävling nuförtiden … tja det klart om man ändå åker med en hund så kanske man kan anmäla den andra att träna kontaktfält med, jag ska inte gå in på några moraliska tankar omkring det, men själv tycker jag att det är lite tråkigt att träna på tävling, speciellt eftersom jag inte har tillfredsställande beteende på träning än… jag är helt enkelt en slarver som kanske inte borde starta henne än… oavsett så vill jag inte ställa krav på tävling som jag vet att jag kan förbättra mer genom träning först. Däremot när jag gjort allt i min makt och vet att hon kan det med all världens störning och olika miljöer/banor på träning, så kommer jag ställa mer krav… även på tävling.

Jag funderade då vad som ingår i Accuracy (korrekt beteende), om man tar det till agility… Accuracy kommer före Speed… Är det korrekt beteende bara hunden hoppar… ?? Kommer farten sen ??? Ingår inte farten i det korrekta beteendet, för i nästa sekund så ska man inte ta time-out när hunden är ointresserad för då belönar man ointresset… Är det inte ointresse att springa långsamt, och om man då belönar hunden efter att den lunkat 20 meter, vad belönar man egentligen då… hoppen… hör allt ihop.. D.A.S.H. kommer kanske inte alls i den ordningen, allt måste finnas hela tiden.. jag kommer faktiskt inte ihåg vad gregg sa exakt om jag ska vara ärlig… I slutändan så tror jag att allt hänger på vilka värden man lägger in i Desire och Accuracy, men då fungerar inte D.A.S.H. ur sitt sammanhang för den som inte har klart för sig Målsättning och innebörd med D & A. Nu ska jag läsa vad Tracy lärde sig av Susan så kanske jag får klarhet i D.A.S.H.

Så efter att ha läst den så fick jag bekräftat att man inte kan ta D.A.S.H. ur sitt sammanhang till någon som inte är insatt. Allt hänger ihop,… inget nytt egentligen, men alltid kul att ifrågasätta begrepp… Tracy skriver hur de parallelt jobbade med accuracy och speed för att sätta ihop till ett slutligt beteende… en accuracy som dessutom bygger på en Desire som är långt ovan föreställande för de flesta på Brukshundklubben…. … så nu behöver jag inte fundera på D.A.S.H. nästa gång någon säger.. Men Susan sa….