Ok, nu har Mija inspirerat mig att kasta upp ett grått troll och öppna Tildas box. Det började med att någon i Rättvik menade på att i denna kombinationen så ska man gå utanför 7 och göra F.B. för att följa “systemet”. Jag la inte mycket tanke på det, mer än att jag inte tyckte det spelade någon roll, innan jag på NM fick höra en liknande situation då man skulle gå upp och göra sitt F.B. Ok, jag antar att det är Positional Cue-analytikernas årliga stämma som har slagit igenom detta beslut. Även om jag har mina åsikter så vill jag alltid gräva i sånt för att bekräfta eller inte. Därför har jag idag funderat lite extra på systemet. Jag anser nämligen att man ska förstå reglerna för att kunna bryta dem. Yes yo !
Så snälla ge mig förklaringar!!!
Jag ska idag därför tolka systemet och vill gärna ha motthugg för jag orkar inte tänka mer. Men jag säger först Positional Cue sedan Loops, seden tråcklingar och sedan Serpentiner. Är inte hela serpentin-teorin en enda vilseledande grej för att bryta dessa pos regler som hör till Framförbytena? En loop 5 hinder bort bryter inte den mot F.B.-regler “closest to next..” ? En plockning med handen som numera teoritiseras med blindcrossbodyline, är inte det att bryta mot reglerna för F.b.?. Nu tror ni att jag varit i barskåpet, Men ska man svälja dessa militanta regler som bryter mot system för att i nästa sekund
hitta på en annan teori så att man får lov att bryta mot systemet. För är inte en handplockning eller en serpentin, eller vart fall en tråckling påbörjan av ett framförbyte. njae man rör sig lite annorlunda,, sure… Jag diggar change of arm – change of direction helt och vill inte göra kroken framför hunden för att jag inte orkar jobba innesvängar och nalla på min change-of-arm, men är det någon som egentligen har ifrågasatt detta? Har ni analyserat om reglerna inte emotsäger varandra fast särskiljs som olika begrepp istället för att kallas brytande av regler. ?? Jag lovar att hunden inte kategoriserar er handling “-Jaha nu gör vi framförbyten” Hunden ser allt som samma tjafs även om någon kallar det olika. Eller är det så att jag är helt ute och cyklar och hunden blir totalt förvirrad i slutändan om jag lägger mitt f.b. på insidan av 7:an när hunden ska svänga istället för att springa upp och antagligen få större sväng runt 6-7, men följa systemet, eller rättare sagt systemets teori för just framförbyten. Jag kan se skillnader i teorierna när jag gräver i det, men gör hunden det? Ser hunden skillnad på att nu är en tråckling på gång eller om det blir ett framförbyte? Är de där extra teoretiska detaljerna inte mer än ett ord-kommando för hunden. En förstärkning av det som redan sker efter mängder av träning. Är det värt uppoffringarna i andra situationer, är det värt en extra sväng runt 6-7? Om jag säger vänster och vrider mig åt höger så vet alla att det krävs mängder och åter mängder (iallafall för en liten vit) av träning att få hunden att följa ordet istället för kroppen.
wee fortsättning följer i nytt inlägg
Glöm min kommentar om extra bakombyte. Så behöver det inte alls bli. Jag är bara obekväm med den där typen av serpentiner tror jag. Valde som sagt FB som i detta fall är lättare att hinna med.
Det största problemet med att göra framförbyten i den positionen är just att det är serpentinposition. Serpentinpositionen är absolut en position som hundarna lär sig (och jag tycker att de lär sig snabbt). Serpentinpositionen berättar för hunden att det kommer en tight sväng till (ett armbyte när hunden fäster på hindret) och gör att hunden lägger in extra steg. Det är ju inte direkt ett problem i den här kombinationen (förrutom att man förstör sin serpentinposition), men tänk dig att du ska till slalom efter hinder 7. Då har du helt plötsligt två extra steg på hunden eftersom framförbytet är i fel position.
Man kan ju alltid gå tillbaka till Great Dog, Shame About the Handler DVD:n och titta på när Greg jämför de båda varianterna tidsmässigt. Utsidan av boxen är definitivt snabbare.
I just den här kombinationen hade jag valt serpentin över 6 (dvs. vara på landningssidan av 6 när hunden kommer ut ur slalom.
Det var inte några frågor… Kul att kunna inspirera någon – jag måste naturligtvis försöka svara. 😉
Angående skissen så är de teoretiska framförbytena mellan slalom (5) – 6 och 6 – 7. Jag valde personligen att utföra dem även praktiskt. Tycker faktiskt inte det är så dumt heller. Vitsen är ju att man ligger före hunden hela tiden. Så att man när hunden går ur slalom står vid PQ för 6 och när den hoppar 6 vid PQ för 7. Hunden behöver bara jaga mig – plättlätt för den!
Visst skulle man kunna tänka sig en serpentin också i det aktuella läget men det är inte så lätt runt ett hörn ändå tycker jag och så drar man på sig ett extra bakombyte på köpet.
Serpentinen är till för att slå ihop FB så att du hamnar längre fram i banan. Det är väl därför det inte blir så stor vits ovan… Om du tänker dig att du kommer in i en box på ett hinder så har du ju alla FB PQ på de hinder du ska till. Serpentinhindret är det du kommer in på. Svårt att förklara men det finns ju i filmerna. Det finns olika typer av PQ helt enkelt – bl a serpentin och FB.
LOPen ska ju vara i slutet av ett teoretiskt FB. För ultimat PQ gärna det första. Så det borde inte bryta den regeln.
Summan av kardemumman är att en välutbildad och rutinerad hund absolut lär sig skilja på PQ för FB (nära nästa hinder) och Serp (nära hindret i fråga) om den har en konsekvent förare.
Hoppas jag svarat på rätt frågor i varje fall…
Hej Farmor Tilda!
Jäklar vilken hejare du är på Agillity.Min matte säger at vi nog alllt får prova på detta oxå men mest blir det jakt. Just idag(fredag) fick jag nosa på en klöv men tuff som jag var så bara tog jag den i munnen o hopapde runt.Finns bilder i min blogg snart.Kommer följa era bravader här.
Bea m Familj
Jag tänkte din tanke när jag gick banan Anna. Men beslutade f.b. då jag trodde att Tilda skulle gå något långsammare på ett bakombyte i situationen eftersom inget hinder drog. Man ville nog helst vara mellan slalom och A-när man tog a:et, iallafall med hund som har bra fält på A:et. Var man tvungen att stanna bakom hunden för att den ska ta A så var nog insidan bäst. (Mellan balans och A) och då hade nog ett F.B. som du skriver suttit bra, gick det alternativet med krullisen, men valde det andra och hoon diskade sig efter A ;). Tilda diskade sig när hon gick ur sista porten i slalom då jag lämnade henne för tidigt för att göra f.b. Fast hennes mentala tillstånd i det loppet var katastrof redan vid andra hindret, så jag var slarvig och uppgiven 😉
som vanligt löser jag det mesta på andra sätt än de flesta.. ovanstående skulle jag utiftån skissen lösa med fb mellan slalom och 6, kalla in över 7 och skicka med bb på 8 och sedan helst (men beroende på vart jag ska efter A-et) fb mellan 9 och A:et
Vet inte om det hade varit godkänt i Gregs system men så hade jag gjort…
I valet mellan ovan beskrivna fb hade jag valt att gå ovansida för att inte stå i vägen för hunden så som tidigare beskrivits här i kommentarerna
Mvh Anna med Icka
Ja ibland får man väga in andra saker när hunden har lite olika prioritering på hindrena 😉 Jag har i.o.f.s. ritat cirkeln för F.B. lite galet. När jag gör sådana F.B. så ser jag till att hamna ur vägen så att hunden inte ska behöver springa längre väg. Nu kändes det inte som om hindrena stod så skevt, men målet är som sagt att positionera mig ur vägen för hunden det vill säga backa upp mot 7an.
Jag körde aldrig den där banan eftersom Lovis inte kändes ok på uppvärmningen men jag gick ju banan. Jag lyckades faktiskt inte bestämma mig för hur jag skulle göra. Det som jag kände var problemet med att gå på innersidan, som på din skiss, är att en slalomglad hund som min gladeligen hade rusat mot slalom istället för upp mot åttan, vi hade tappat määängder med tid på det. För att istället för att runda hinderstödet tillbaka mot mig hade hon fått runda hela mig utan att veta vilket hinder (a-hindret eller slalom eller nåt som inte syns?) hon skulle dra på. Att gå på ovansidan hade nog för mig inneburit att jag varit tvungen att lämna i slalom lite mer i sidled än vad jag brukar våga på tävling. Men jag hade tänkt testa. Trro jag 🙂
Ja det ser jag fram emot 😉 Nu var det ett tag sen jag gick och han har justerat eller skaffat svar på det mesta jag ifrågasatte efter den, det skulle vara intressant att vara med och höra, men inte för dom pengarna. Det är väldigt lite om tradtitionella tråcklingar (mellan hinder) på hans senaste film, man kan ju undra varför. Eller också kom jag åt Fastforward… hihi Kanske har de inte såna banor i england eller kanske tråcklingar inte har en klockren plats i det teoretiska systemet 😉
Hej! Jag hade gjort som du ovan (insidan 7:an) men kanske ändrar jag mig efter Greg-kursen nästa vecka eller kan ge dig en förklaring…